Media

Feest der Giganten 2014

‘Werkplekken’ voor Pameijer bij Kledingbank

Uit De Combinatie van 27 februari 2014

De Stichting Kledingbank Ridderkerk heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met stichting Pameijer. De gratis kledingwinkel voor mensen met een kleine beurs, die volledig drijft op vrijwilligers, krijgt er helpers bij vanuit de organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij kunnen op laagdrempelige manier werkervaring opdoen bij de kledingbank. Er draait al een duo mee dat wekelijks komt helpen bij het sorteren van de ingeleverde kleding. “Dat doen we niet om ons op deze manier te verzekeren van goedkope krachten. We vinden dat we ook voor deze groep een sociale functie kunnen vervullen. We slaan hiermee een brug naar mensen die vaak meer kunnen dan velen denken” zegt Miriam Renzen van de Kledingbank. Het idee is dat mensen van Pameijer op termijn ook in de winkel gaan helpen. “Met onze vrijwilligers zullen ze hier stapsgewijs hun draai vinden. Er is al een klik met de mensen die hier nu al wekelijks helpen.” Naast de kleding, die gratis wordt weggegeven aan personen uit de doelgroep (inmiddëls al mëër dan 320), is de verkoop ter hand genomen van sieraden die gemaakt zijn door mensen met een verstandelijkebeperking. Deze laaggeprijsde sieraden zijn afkomstig van “Barones van Bolnes”, waarmee Pameijer voor dagbesteding zorgt aan de Noordstraat in Bolnes.

kledingbank-ridderkerk-werkplekken
Van dichtbij gevolgd door een eigen verslaggever van Pameijer tekende Miriam Renzen de samenwerkingsoverkomst met de stichting Pameijer.

Lentecollectie

In de winkel van de kledingbank is de afgelopen weken de wintercollectie verruild voor het lente- en zomeraanbod. Vanaf 1 maart is de winkel hiermee voor het eerst open. De uitgifte van kleding aan de Dr. Colijnstraat 40 is elke dinsdag en donderdag van 9.00 tot 14.00 uur en op de laatste zaterdagavond van de maand tussen 13.00 en 16.00 uur. Er kan tijdens de openingsuren ook kleding gebracht worden. Daarnaast kan men op woensdagavond kleding brengen tussen 19.00 en 21.00 uur. Vooral kinderkleding kan men nu goed gebruiken. “Baby- en peuterkleding krijgen we heel veel aangeboden, maar voor de grotere maten hebben we niet altijd voldoende te bieden” luidt de oproep om nog eens de kledingkasten na te lopen.
Bijzonder uitgekeken wordt naar kleding in de maten 122 t/m 128 en 164 t/m 176 binnenkrijgen, kleine heren maten S en dames XS.
De stichting streeft ernaar om kleding voorhanden te hebben voor kinderen en volwassenen in alle maten. Facebook: Volg ons op facebook! Bellen kan naar 06 4438 2705.

Praten over de kledingbank Ridderkerk.

Uit De Combinatie van 24 februari 2014

http://www.decombinatieridderkerk.nl/nieuws/nieuws/praten-over-kledingbank/2/458

Feestelijke opening 1 oktober 2013

stichting-kledingbank-ridderkerk-opening-1-oktober-burgemeester-anny-attema Op 1 oktober j.l. werd het pand van Stichting Kledingbank Ridderkerk feestelijk geopend door Burgemeester Anny Attema.

Kledingbank klaar voor opening

Uit De Combinatie van Donderdag 12 september 2013

Op dinsdag 1 oktober gaat de kledingbank voor Ridderkerk officieel van start. Burgemeester Annie Attema zal het hiervoor ingerichte winkelpand aan de Dr. Colijnstraat ’s middags openen. Vrijwilligers hebben de afgelopen weken hard gewerkt aan de inrichting, inzamelen en selecteren van kleding. Mensen met een WWB- uitkering of verwijzing van het maatschappelijk werk kunnen er gratis goede tweedehands kleding afhalen, zowel voor volwassenen als kinderen. “Wat we bieden is zeker niet gedateerd. We hebben veel moderne kleding met daarbij ook echte topmerken” zegt Miriam Renzen van de Stichting Kledingbank Ridderkerk. Deze stichting is in het leven geroepen om de echte minima aan een betere garderobe te helpen. Wie in aanmerking komt krijgt een pasje voor de duur van een halfjaar, waarmee gratis negen stuks kleding per persoon kan worden gekozen. “Wat betreft de maten blijven we natuurlijk wel afhankelijk van wat wordt aangeboden. Ons streven is dat we voor iedereen wel iets moeten hebben. Daar zijn we tot nu toe aardig in geslaagd. Alleen in onze kinderkleding hebben we op dit moment nog onvoldoende in alle maten” aldus Monique van der Graaff, een van de vrijwilligers van het eerste uur. Er wordt daarbij opgemerkt dat er al veel aanvragen zijn en daarbij ook veel vraag is naar baby- en kinderkleding. De medewerkers van de kledingbank hopen dat hierin de komende weken nog wordt voorzien.

12-09-2013-combinatie-stichting-kledingbank-ridderkerk
Vrijwilligers zijn volop bezig met de winkelinrichting van de kledingbank.

Ouderen

De kleding- en schoenencollectie van de kledingbank is niet alleen voor dagelijks gebruik. Men kan er ook slagen voor een mooi kostuum of leuk pakje om te solliciteren. Ook kan men er kleding vinden om eens bijzonder feestelijk voor de dag te komen: “Mensen zonder geld gaan natuurlijk nooit uit eten, maar elke oma zal het leuk vinden om met een mooie blouse op de verjaardag van hun kinderen of kleinkinderen te komen. En als je naar een trouwfeestje mag wil er toch ook feestelijk uitzien. Om ook de oudere doelgroep te bereiken heeft de kleding contact gelegd met Karaat Ridderkerk. “We weten wel zeker dat er veel ouderen zijn die met moeite rond kunnen komen. Om die te bereiken hebben we ook mantelzorgers nodig die de situatie bij Karaat onder de aandacht brengen. We hebben al veel mooie kleding voor ouderen en daar geven we graag een goede bestemming aan” stellen Miriam en Monique.

Inleveren

De stichting heeft inmiddels een hechte groep vrijwilligers gevormd die zorgt voor de bezetting van de winkel en de selectie van kleding. Er wordt daarbij goed gekeken of de kleding eigentijds is. Voor kleine reparaties en het aanzetten van knopen heeft zich een dame gemeld die al heel wat werk verzet heeft. Het selecteren van de kleding (en schoenen!) gebeurt in
een aparte ruimte achterin de winkel. Voorin heeft de kledingbank het karakter van een frisse boetiek, waar de klanten graag zullen terugkomen om te kijken of er nog iets ‘nieuws’ is.
De kledingbank is te vinden aan de Dr. Colijnstraat 40 (het voormalige marktplein).
Gedurende heel september is inleveren van kleding nog mogelijk op woensdagen tussen 19.00 tot 21.00 uur en op vrijdagen tussen 9.00 en 12.00 uur. Vanaf 1 oktober zijn de inleveruren op dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 14.00 uur en op woensdag tussen 19.00 en 21.00 uur. De doelgroep kan rustig in de winkel ‘shoppen’ op de dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 14.00 uur.
Voor meer informatie: www.stichtingkledingbankridderkerk.nl.

Kledingbank uit de startblokken

Uit De Combinatie van 10 oktober 2013

Afgelopen week is de Kledingbank voor Ridderkerk officieel van start gegaan. Na veel waarderende woorden voor dit initiatief knipte burgemeester Anny Attema het lint van de bijzondere boetiek aan de Dr. Colijnstraat door. Met de inzet van veel vrijwilligers en steun van sponsors is dit winkelpand de afgelopen maanden helemaal opgeknapt. Daarnaast werd er volop kleding ingezameld en geselecteerd. Er hangt nu voor de doelgroep een mooie wintercollectie.
De Stichting Kledingbank Ridderkerk werd eerder dit jaar opgericht. Initiatiefneemsters zijn Monique van der Graaf, Miriam Renzen en Jo-Anneke Anninga , die al afzonderlijk actief waren met het verzamelen en aanbieden van kleding voor mensen met een (te) kleine beurs. Het raadslid Arianne Ripmeester bracht de dames met elkaar in contact, waarna gezamenlijk werd ingestoken voor een grootsere aanpak. Achter hun idee verzamelden zich al snel een grote groep vrijwilligers, die nu zorgen voor het reilen en zeilen van de kledingbank. Er kan gratis kleding afgehaald worden door mensen met een inkomen op bijstandsniveau of lager. Wie in aanmerking komt kan per halfjaar maximaal negen kledingstukken kiezen. Mensen met een WWB-uitkering kunnen hiervoor zonder doorverwijzing terecht. Men moet dan wel een recente uitkeringsspecificatie en identiteitsbewijs kunnen overleggen.

10-10-2013-combinatie-stichting-kledingbank-ridderkerk
Burgemeester Attema heeft veel waardering voor de mensen die gezorgd hebben voor de Kledingbank voor Ridderkerk. Naast haar Miriam Renzen en Jo-Anneke Anninga, twee van de initiatiefneemsters.

Doorverwijzing

Ridderkerkers met een andere soort uitkering, laag inkomen en/of financiële nood hebben een doorverwijzing nodig. Zo’n briefje voor de kledingbank kan komen van het algemeen maatschappelijk werk, stichting MEE, Pameijer, Plangroep, Voedselbank (via de aanwezige medewerker van de gemeente), Karaat Ridderkerk of Vluchtelingenwerk Ridderkerk. Ook klantmanagers van de Wijzerplaats in het gemeentehuis kunnen mensen naar de kledingbank helpen. Met zo’n verwijzing of WWBbewijs kan men zonder afspraak langskomen tijdens de openingsuren van de Kledingbank. De deur van de Dr. Colijnstraat 40 staat er elke dinsdag en donderdag voor open van 9.00 tot 14.00 uur.

Inleveren

Op deze dagen kan men ook kleding inleveren. Elke woensdagavond kan er ook kleding worden gebracht tussen 19.00 en 21.00 uur. Deze avondopenstelling is alleen voor inleveren. Men is welkom met zowel zomer- als wintergoed. Alle zomerkleding wordt opgeslagen om op een later moment in de boetiek van de kledingbank te kunnen presenteren. In het bijzonder kleding voor kinderen blijft bijzonder welkom. De stichting streeft ernaar om kleding voorhanden te hebben voor kinderen en volwassenen in alle maten. Voor meer informatie: www. kledingbankridderkerk.nl Facebook: Volg ons op facebook! Bellen kan naar 06 4438 2705.

Kledingbank voor Ridderkerk

Uit De Combinatie van 6 juni 2013

Na de zomervakantie gaat voor Ridderkerk een kledingbank draaien. Het initiatief hiervoor is genomen door de Stichting Kledingbank Ridderkerk, die nog goed draagbare tweedehands kleding gratis wil gaan weggeven aan mensen die zelf niet (meer) in staat zijn om kleding te kopen. Er wordt een boetiek voor ingericht in een voormalige bakkerij aan de Dr. Colijnstraat, waar vorig jaar nog een darts- en prijzenwinkel was gevestigd. Men hoopt er in september de opening te vieren.
De Stichting Kledingbank Ridderkerk, die sinds april van dit jaar bestaat, is een initiatief van Monique van der Graaff en Miriam Renzen. Zij hebben de krachten gebundeld met plaatsgenote Jo-Anneke Anninga, die al langer met kleding hulp biedt aan mensen met een lege portemonnee en tienermoeders. “Haar huis wordt er stilaan te klein voor en het wordt dus tijd om dit op een andere manier op te pakken. Wij zijn als vrijwilligers betrokken bij de voedsel bank in de Beverwaard, waar wc veel kleding weggeven die hier is ingezameld. Dat willen we nu voor Ridderkerk gaan doen, want ook hier is er veel behoefte aan” vertellen Monique en Miriam.
Gelijk de Voedselbank zal niet iedereen in aanmerking komen voor de gratis kleding voor volwassenen en kinderen. De klandizie van de weg- geefwinkel zal straks alleen bestaan uit mensen die hiervoor een verwijzing hebben gehad van de sociale dienst en/of het maatschappelijk werk.

stichting-kledingbank-ridderkerk-6-juni-2013-foto
Na de ondertekening van het huurcontract werd in de toekomstige winkel van de Stichting Kledingbank Ridderkerk rondgekeken door (v.l.n.r.) Madhui Bahadoer van Woonvisie. PvdA-raadslid Arianne Ripmeester, Jo-Anneke Anninga, Miriam Renzen en Monique van der Graaff. Niet op de foto staat Ton Janssen, die ook als actieve vrijwilliger bij de stichting betrokken is.

De dames van de stichting hopen er ook een ontmoetingsplaats van te maken. “Er komt een koffiehoekje waar mensen kunnen zitten en hun verhaal kunnen doen. Wellicht kunnen we dan voor hulp op andere fronten ook doorverwijzen. Uit de praktijk weten we dal mensen met hun problemen uit de schulp kruipen als zij zich een beetje op hun gemak voelen.”

Kledinginzameling

De stichting hoeft voor het winkelpand aan het vroegere marktplein niet de commerciële huur te betalen. Net als eerder voor het Snuffelpand berekent Woonvisie voor dit initiatief “een sociaalmaatschappelijke prijs”. Het huurcontract is afgelopen maandag getekend. De komende weken zal er hard gewerkt worden aan de inrichting van de winkel en sorteren van reeds verkregen kleding. In juli zal de ruimte geschikt zijn om te starten met het inzamelen van kleding.
Om alle kosten te kunnen dragen is de stichting hard op zoek naar sponsors. Men heeft hiervoor al verschillende fondsen aangeschreven. Daar-naast zijn giften of gevers van kleinere spullen gewenst. Nog nodig zijn bijvoorbeeld een goed koffieapparaat, een stofzuiger en een strijkijzer. Gezocht wordt ook naar mensen die elke week beschikbaar hebben om de kleding te strijken, zodat het als ‘nieuw’ gepresenteerd kan worden. Ook hoopt men enkele dames in de omgeving te vinden die knopen kunnen aannaaien, een rits kunnen zetten en ander verstelwerk kunnen doen. Voor meer informatie, sponsoring of een rol als vrijwilliger kan men bellen naar 06 44382705.

Alle vorderingen van de Ridderkerkse kledingbank kunnen gevolgd worden op de eigen Facebook-pagina. Volg ons op facebook!